În toată țara sunt doar 350 de inspectori cu atribuții de control angajați în instituția ce reprezintă organul tehnic specializat care exercită controlul de stat în domeniul construcțiilor, Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), o parte dintre ei cu contractele prelungite după vârsta de pensionare, și doar 20 de arhitecți care sunt implicați în urmărirea documentațiilor de urbanism. La nivelul ISC sunt 250 de posturi vacante pentru care este foarte greu să fie ocupate, atât din cauza „racolărilor” din piață, dar mai ales a salariilor și a lipsei de specialiști din țară, a explicat, la GÂNDUL EXCLUSIV, Paul Racoviță, inspectorul general al ISC.
Conform datelor agregate de instituție, după ultimii trei ani, ISC are în prezent în evidență peste 165.000 de obiective de investiții în execuție, respectiv lucrări autorizate de cele peste 3.500 de primării din România.
În primele șase luni din 2022 ISC a avut în total, peste 33.000 de activități – față de cele din anii anteriori – 86.000 sau peste 70.000 de activități – dintre care 11.000 de activități de control, după cum a precizat Paul Racoviță.
Astfel, toate aceste 11.000 de controale – soldate cu aproape 6.500 de neconformități constatate, în primele șase luni – au fost efectuate de o mână de oameni.
„Inspectori cu atribuții de control azi în instituție sunt 350 de oameni”, a subliniat inspectorul general.
Această situație „doare”, pentru că ISC are angajați în toată țara doar 350 de inspectori cu atribuții de control ceea ce, la un simplu calcul aritmetic, înseamnă cam 31,5 controale pe cap de inspector în primul semestru, dar, raportat la toate activitățile, sunt cam 100 de activități pe primele șase luni, aducă 120 de zile lucrătoare, în mare.
Mai mult, pe lângă faptul că sunt puțini, inspectorii trebuie să meargă în unele cazuri și în zone rău famate, cu localnici mai puțin deschiși la controale. „Avem, într-adevăr, o serie întreagă de neplăceri cu aceste zone. Sunt și investitori mai recalcitranți care își apără într-un mod mai vocal drepturile, uitând și de obligațiile pe care le au. Beneficiem, conform legii, și de sprijinul poliției, al jandarmeriei, al autorităților publice locale”, a detaliat inspectorul general al ISC.
Conducerea instituției vrea să aducă oameni, iar grila de personal aprobată prin hotărâre de guvern permite angajarea de noi inspectori, nu trebuie făcute demersuri pentru mărirea ei, dat fiind că nici aceasta nu poate fi saturată.
„Sunt 1.016 posturi în total (în grila de personal aprobată – n.r.). Problema este că astăzi, când vorbim, avem un deficit de aproape 250 de inspectori, posturi vacante”, a spus, la GÂNDUL EXCLUSIV, Paul Racoviță, argumentând că de vină este „un cumul de factori”.
Din 350 de inspectori cu atribuții de control, peste 50 au prelugire după vârsta de pensie, a precizat inspectorul general al ISC, care admite că, deși dacă au experiență, vârsta, în această activitate, începe să își spună cuvântul. „I-am mai și rugat (să nu plece la pensie – n.r.) și chiar avem un județ cu trei inspectori cu atribuții de control”, a afirmat Paul Racoviță.
„Problema este mai mult decât delicată, pentru că acum trei, patru ani, Banca Mondială dădea un deficit de 10.000 de specialiști în construcții, nu muncitori. Din ce mai vorbesc cu foștii colegi care sunt constructori astăzi, dintr-o sută care intră în anul I, dacă termină zece facultatea. Construcțiile, ca facultate, institut, înseamnă muncă și mult efort”, a descris Paul Racoviță contextul pieței.
În această realitate cotidiană, salariul net maxim al unui inspector în construcții este de 5.969 de lei, explică șeful ISC.
„Salariul e 50-55% din media pe economie. Nu poți să aduci un inspector… Bun, am încercat să îi aducem și de pe băncile școlii, de-abia terminată, nu a fost eficient, pentru că trebuie să ai ceva practică, să fi trecut prin anumite etape”, a precizat Paul Racoviță. „Bătaia” pe specialiști este aprigă, cei care nu sunt „furați” de piață, sunt atrași de administrațiile locale, care au de asemenea, mare nevoie de oameni pregătiți.
„Apropo de urbanism, PUZ-uri și așa mai departe, în toată țara instituția are 20 de arhitecți. Gândiți-vă câte mii de primării sunt. Dacă își dă fiecare dă zece certificate de urbanism și zece autorizații, cum aș putea, cu 20 de oameni, să acoperim la un nivel OK, pe această componentă de verificare a certificatelor de urbanism și autorizații de construire”, a detaliat șeful ISC.
Conform celor mai recente date de la Institutul Național de Statistică (INS), în luna octombrie s-au eliberat 3.290 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale și 663 autorizaţii de construire pentru clădiri nerezidenţiale.
Sunt situații, pe componente mai simple, unde instituția alocă și inspectori ingineri.
„Dar deficitul pe specializările care sunt căutate în piață ne dau imaginea exactă a ceea ce putem și nu putem. Un exemplu: amenajări și construcții hidro – trei inspectori în toată țara, ăștia sunt. La instalații, în toată țara, 35, dar nouă nu sunt cu atribuții de control, adică sunt și în direcțiile din aparatul central, deci sunt 26 în toată țara”, a detaliat Paul Racoviță.
„Grila este OK, avem 250 de posturi de inspectori cu atribuții de control vacante. Am încercat, am scos înainte de apariția ordonanței de urgență cu blocarea posturilor în administrația publică. Ce să vă spun? Au luat și 6 puncte dintr-o sută, și 10 puncte, nu avem cum”, a precizat șeful ISC.
Urmăriți interviul integral:
CITIȚI ȘI: